Accept faptul ca acest site foloseste module cookie pentru statistici, continut si reclame personalizate   
  
  

Ştiri, Noutăţi UNART

Ultimele noutăti.  Ştiri interne.  Legislaţie

Cum devin membru UNART

Ce este UNART si pe cine reprezinta?

UNART este persoană juridică de drept privat fără scop patrimonial, apolitică, non-guvernamentală şi este constituită pe termen nedeterminat prin libera asociere a membrilor fondatori artişti interpreţi sau executanţi.

O.G.C. - UNART funcţionează ca persoană juridică având ca obiect de activitate principal de activitate COLECTAREA şi REPARTIŢIA drepturilor conexe dreptului de autor pentru membrii săi mandanţi.

UNART reprezintă şi protejează la nivel naţional şi la nivel internaţional drepturile patrimoniale conexe dreptului de autor ale membrilor săi privind gestiunea colectivă obligatorie. 
Printre membrii UNART se numără personalităţi artistice de renume din România

Marin Moraru, Ileana Stana Ionescu, Mircea Albulescu, Florina Cercel, Vladimir Găitan, Mirela Fugaru, Virgil Ogăşanu, Sebastian Papaiani, Florin Zamfirescu, Costel Constantin, Cezara Dafinescu, Violeta Andrei, Adela Mărculescu, Carmen Stănescu, Angela Similea, Dida Drăgan, Adrian Daminescu, Gabriel Dorobantu, Silvia Dumitrescu, etc.

De ce devin membru UNART ?

 Pentru a benefecia de:      

1. Dreptul constituţional la liberă asociere, necesitatea gospodăririi în regim propriu a dreptului de folosire/exploatare a drepturilor patrimoniale conexe ale artiştilor.   

2. Necesitatea obiectivă a deplinei transparenţe privind modul de exploatare a muncii artistului român pe canalele de a​udiovizual.

3. Pentru a benefecia si de:

          - Informare permanenta

          - Consiliere juridica

          - Transparenta decizionala

Doresc sa devin membru UNART

Deveniti membru UNART, sunand la numerele de telefon:

+40 21 210 3456 (Telekom),
+40 21 210 4567 (Telekom)

sau trimiteti o cerere pe adresa de email: 

Vă aşteptăm cu drag la UNART!

Ce reprezinta dreptul conex dreptului de autor?

Dreptul de autor este un drept recunoscut de lege unui creator (compozitor, textier, aranjor, regizor, scenarist, scriitor, etc) de a controla si dispune dupa cum crede de cuvinta de opera sa. In multe aspecte este similar cu dreptul de proprietate asupra unui cladiri, sa zicem, cu unele diferente semnificative. Diferenta cea mai semnificativa consta in faptul ca pe langa dreptul patrimonial recunoscut (adica dreptul de as exploata creatia, de ao vinde, inchiria, etc) legea recunoaste si o serie de drepturi moral, cel mai important fiind cel de a fi recunoscut ca autor al operei in cauza. Daca de drepturile patrimoniale puteti sa scapti prin vanzare sau orice alta modalitate legala, drepturile morale nu pot fi vandute sau instrainate in vreun fel.

Ce inseamna Utilizare si Colectare

Ce înseamnă utilizarea unei opere?

Utilizarea sau exploatarea unei opere dă naştere la drepturi distincte şi exclusive ale autorului de a autoriza:

a) reproducerea integrală sau parţială a operei;
b) difuzarea operei;
c) importul în vederea comercializării pe teritoriul României a copiilor de pe operă, realizate cu consimţământul autorului;
d) reprezentarea scenică, recitarea sau orice altă modalitate publică de execuţie sau de prezentare directă a operei;
e) expunerea publică a operelor de artă plastică, de artă aplicată, fotografice şi de arhitectură;
f) proiecţia publică a operelor cinematografice şi a altor opere audiovizuale;
g) emiterea unei opere prin orice mijloc ce serveşte la propagarea fără fir a semnelor, sunetelor sau imaginilor, inclusiv prin satelit;
h) transmiterea unei opere către public prin fir, prin cablu, prin fibră optică sau prin orice alt procedeu;
i) comunicarea publică prin intermediul înregistrărilor sonore şi audiovizuale;
j) retransmiterea nealterată, simultană şi integrală a unei opere prin oricare dintre mijloacele citate la lit. g) şi h), de către un organism de emisie, diferit de organismul de origine a operei radiodifuzate sau televizate;
k) difuzarea secundară;
l) prezentarea într-un loc public, prin intermediul oricăror mijloace, a unei opere radiodifuzate sau televizate;
m) accesul public la bazele de date pe calculator, în cazul în care aceste baze de date conţin sau constituie opere protejate. (conform Legii 8/1996, cap IV, art 13)

Domenii (gestiune colectivă obligatorie)

Radio difuzare (Radio , TV) Cablu (Retransmiterea prin cablu), Copie privata (Domeniu sonor si audiovizual) Comunicare publica (ambiental lucrativ,  Cinematografe, Concerte si Spectacole), Internet (opere muzicale pe internet), Suita (dreptul de suita), Reproducere (pe Fonograme si Videograme), Tonuri de apel (tonuri de apel si tonuri in asteptare)

In acest moment UNART, nu colecteaza/gestioneaza niciun domeniu obligatoriu.

Colectare (gestiune colectivă obligatorie)

De la data dobândirii personalităţii juridice - 03.05.2012- şi până în prezent, UNART nu a colectat nici un domeniu de gestiune colectivă obligatorie, deşi UNART a făcut în repetate rânduri dovada că dispune de toate capacităţile umane, materiale, logistice pentru a deveni colector în condiţiile legii.​

În perioada 2012-2013, semestrul I 2014, O.G.C. - UNART a colectat provizoriu:

 1. copia privată de la ARAIEX şi de la UPFR în conformitate cu Protocolul nr.14 din data de 12.07.2012 şi înregistrat la ORDA sub nr. 6370 din data de 12.07.2012 şi a Deciziei ORDA nr. 190 din 08.10.2012; (conform deciziei colectarea copiei private a fost acordată de ORDA provizoriu către  OGC UNART)

Colectare (gestiune colectivă facultativa)

Decizia ORDA nr. 101/2014 privind desemnarea organismului de gestiune colectivă Uniunea Naţională a Artiştilor din România - UNART drept colector al remuneraţiilor datorate artiştilor interpreţi sau executanţi reprezentanţi de UNART pentru radiodifuzarea prestaţiilor artistice din domeniul audiovizual de către organismele de televiziune. 

Decizia ORDA nr. 81/2015 privind desemnarea organismului Uniunea Naţională a Artiştilor din România - UNART drept colectori ai remuneraţiilor datorate artiştilor interpreţi sau executanţi pentru radiodifuzarea fonogramelor publicate în scop comercial ori a reproducerilor acestora de către organismele de radiodifuziune, în limita repertoriilor gestionate.

Membrii UNART

Cine sunt membrii UNART?

Membrii UNART sunt titularii de drepturi patrimoniale, membrii mandanţi ai UNART, ce au calitatea de membru asociat la O.G.C. - UNART ca urmare a mandatului de gestiune încredinţat asociaţiei împreună cu repertoriul de opere spre gestionarea si administrarea drepturilor patrimoniale conexe dreptului de autor. 

Care sunt avantajele membrilor UNART?

Dreptul constituţional la liberă asociere, necesitatea gospodăririi în regim propriu a dreptului de folosire/exploatare a drepturilor patrimoniale conexe ale artiştilor.   

Necesitatea obiectivă a deplinei transparenţe privind modul de exploatare a muncii artistului român pe canalele de a​udiovizual.

Login Artist - Zona de logare

Username:

Password:

Cum imi fac cont pe site ?

Pentru a-ti face cont pe acest site, mergi cu mouse-ul in zona Artisti interpreti, dupa care dai click pe Inregistrare nou venit si urmezi pasii indicati acolo.

 • Adunarea Generală Ordinară UNART din data de 31.08.2020

  31.08.2020 | mai mult

 • Adunarea Generală Ordinară UNART din data de 28.08.2020

  28.07.2020 | mai mult

DONATII SI SPONSORIZARI

Puteti ajuta sau sustine dezvoltarea UNART, daca alegeţi să redirecţionaţi 2% din impozitul pe venit.

Nu te costă absolut nimic. Banii care s-ar fi dus la bugetul de stat merg către o cauza pe care o susții tu. Totul este perfect legal. 

Formularul se transmite către ANAF la începutul anului.

1364986946_report
Formularul 230 poate fi descarcat de aici
Declaratia 200 poate fi descarcata de aici
video-pointer
 

Ce este un organism de gestiune colectiva?

Organism de gestiune colectivă a dreptului de autor şi a drepturilor conexe, persoană juridică constituită prin libera asociere, având ca obiect principal de activitate colectarea şi repartizarea drepturilor a cărui gestiune îi este încredinţată de către titulari.

Avantajele membrilor UNART

1. Dreptul constituţional la liberă asociere, necesitatea gospodăririi în regim propriu a dreptului de folosire/exploatare a drepturilor patrimoniale conexe ale artiştilor.   

2. Necesitatea obiectivă a deplinei transparenţe privind modul de exploatare a muncii artistului român pe canalele de a​udiovizual.

Cum devin membru?

Pentru a beneficia de drepturile dumneavoastra, trebuie sa va inscrieti la un organism de gestiune colectivă a dreptului de autor şi a drepturilor conexe.

Puteti deveni membru UNART foarte simplu, venind la sediul nostru situat in Calea Dorobanţilor nr.54,  sector 1, Bucuresti.

sau ne puteti contacta la numerele de telefon:

+40 21 210 3456 (Telekom),
+40 21 210 4567 (Telekom)

sau la adresa de email: 

 

Vă aşteptăm la UNART!

Obligatiile membrilor

- Sa furnizeze lista interpretarilor artistice, a carui artist interpret sau executant este;
 - Sa declare orice modificare (o noua prestatie) in repertoriul de interpretari artistice, in termen de 15 zile de la aducerea acestora la cunostinta publica;
- Sa depuna la UNART, in termen de 30 zile de la data incheierii, orice contract de cesiune susceptibil sa afecteze drepturile conexe patrimoniale;
 - Sa semnaleze, in scris, orice modificare a datelor de identificare, in termen de cel mult 15 zile de la intervenirea modificarii.

 • Sărbătoriții lunii

  Adrian Daminescu

  „Talentul, cultura, patriotismul si daruirea pot transforma omul simplu intr-un mare artist national... Patriotismul, informarea, tenacitatea si cultura, pot transforma omul intr-un politician national... Conditia fizica, tenacitatea si patriotismul pot transforma omul intr-un sportiv national... Dar lipsa de cultura, de patriotism si nerecunoasterea valorilor nationale, pot transforma o natie intr-o natie de nimic...”


  adriandaminescu.com

  Adrian Daminescu
 • Sărbătoriții lunii

  Sabrina Iaschevici

  „O tanara actrita care si-a adaugat in vitrina cu premii si pe cel al GALEI TANARULUI ACTOR, HOP 2012. Sabrina Iaşchevici s-a născut in Arad. A absolvit în 2009 Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică ȚI.L.Caragiale", Bucureşti, coord.univ.prof. Doru Ana, iar in 2011 a terminat masteratul in Arta Actorului, prof.univ.dr. Gelu Colceag.”


  Sabrina Iaschevici
 • Sărbătoriții lunii

  Simona Bondoc

  „Simona Bondoc la Bucuresti. Cu o mama profesoara de istorie-geografie si cultura fizica si sport la scoala greaca si un tata sef contabil al unui mare institut de proiectari, Simona a avut in primii ani o viata simpla, dar frumoasa. Dupa ce a terminat liceul Lazar, viitoarea actrita a dat examen de admitere pe furis la Institutul de Teatru “I.L. Caragiale”, pe care l-a absolvit in 1954, la clasa profesoarei Beate Fredanov. Apoi, actrita sarbatorita astazi s-a angajat, impreuna cu Valeria Gagealov, la Teatrul National Bucuresti, iar din 2002 a devenit societar de onoare. ”


  Simona Bondoc
 • Sărbătoriții lunii

  Cristina Gheorghiu

  „S-a nascut in localitatea Vadul Moldovei, judetul Suceava. A absolvit cursurile Scolii Populare de Arta din Suceava si este absolventa a Facultatii de Teatru din Bucuresti, clasa Adriana Pitesteanu, cu specialitatea Teatru Muzical (promotia 1998). In 2006 a absolvit Masteratul cu specializarea Comunicare si Relatii Publice in cadrul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative Bucuresti. Cariera artistica a inceput inca de pe bancile scolii si, cu perseverenta, a devenit o artista cu o voce distincta in peisajul folcloric romanesc, cu un stil propriu. ”


  Cristina Gheorghiu
 • Valentina Fatu
 • Sărbătoriții lunii

  Costel Constantin

  „Debuteaza pe scena Teatrului National Bucuresti in 1970, cu rolul Nick din piesa Cui i-e frica de Virginia Woolf? de Edward Albee. Slujeste si azi scena acestui teatru si a jucat in zeci de piese, printre care se numara Saptamana patimilor de Paul Anghel, Regele Lear de William Shakespeare, Napasta, O scrisoare pierduta de I.L. Caragiale, Alexandru Lapusneanu de Virgil Stoenescu, Ultimul set de Marica Beligan, Mostenirea de Titus Popovici, Azilul de noapte de Maxim Gorki, Apus de soare de Barbu Stefanescu Delavrancea, Steaua fara nume de Mihail Sebastian, Crima pentru pamant dupa Dinu Sararu, Sambata, duminica, luni de Eduardo De Filippo, Sinucigasul de Nikolai Erdman, etc.”


  Costel Constantin
 • Sărbătoriții lunii

  Silvia Dumitrescu

  „Silvia Dumitrescu îşi face debutul la Televiziunea Română, în cadrul spectacolului “Melodii de neuitat”, ce a avut loc la Sala Radio (ulterior, spectacolul a fost transmis la TV). În această emisiune au figurat nume mari ale muzicii uşoare româneşti. Silvia a interpretat piesa “M-am supărat pe inima mea” de Gelu Solomonescu. Piesa a fost interpretată în duet cu Mircea Dumitrescu....”


  Silvia Dumitrescu

Parteneri UNART

Vezi Parteneri internationali

MICROSOFT
TECHSOUP ROMÂNIA​
JORDASHI PRINT
AS Dent Floreasca - Clinica Stomatologica
SANATORIUL DE NEVROZE PREDEAL

Doriti mai multe informatii?

Contactati-ne la   +40 21 210 3456 sau scrieti-ne aici   Pagina Contact